04. Kitae

Een van de originele trainingsonderdelen van Pangainoon is het versterken van de ledematen en het lichaam. Zodoende wordt het lichaam als het ware gepantserd! Men noemde deze training ook wel “ijzeren hemd” of “gouden klok” in de soms poëtische benamingen van de oude Chinese krijgskunsten.

Tijdens een gevecht kan men contact niet altijd vermijden: een mentale en fysieke voorbereiding minimaliseert het effect van een aanval die raakt. Deze lichaamsconditionering wordt nog belangrijker wanneer men geconfronteerd wordt met verschillende aanvallers.

Kote-kitae : conditioneren van de armen

Ashi-kitae : conditioneren van de benen

Tai-kitae : conditioneren van het lichaam

 

De effecten van deze langdurige training zijn:

- het lichaam wordt gehard tegen aanvallen die al of niet door de verdediging geraken

- het hele lichaam (en dan vooral maar niet exclusief de ledematen) wordt gehard om een beslissende tegenaanval uit te voeren

- mentale training: de geest wordt in een gecontroleerde situatie gewoon gemaakt aan contact (o.a. het afleren van “bevriezen” bij het minste contact)

- het opschuiven van de pijngrens

Legio zijn de gevallen van overmoedige wedstrijdkarateka die tijdens een banale straatruzie een dik pak slaag kregen door het ontbreken van onder andere dit type van training. Er zijn ook genoeg voorbeelden van karateka die zichzelf beschadigden wanneer er contact gemaakt werd met een hard deel van het lichaam van een tegenstander (bijvoorbeeld in een zelfverdedigingssituatie).

 

Training

Alle karatestijlen van Okinawa hadden dit soort training. Vandaag lijkt enkel Uechi-Ryu Karate-Do er nog tijd aan te besteden.

Het is belangrijk deze training heel rustig op te bouwen want met kwetsuren is niemand gediend en iedereen heeft andere grenzen. Jeugdige karateka mogen niet meedoen voor hun botgroei volledig is.

De training zelf kan individueel of met een partner gebeuren. Als we met een partner werken gaan we om de beurten met de natuurlijke wapens technieken op het lichaam uitvoeren. Dit moet op een opbouwende manier gebeuren waarbij de karateka die de oefening ondergaat de hardheid bepaalt.

 

Sanchin

Een tweede trainingsvorm is via de kata Sanchin. Tijdens de uitvoering van Sanchin wordt er conditionering uitgevoerd door een gevorderde karateka. Dit noemen we “Sanchin-shime”. Sanchin kata kan ook gecombineerd worden met gewichttraining : de kata wordt dan uitgevoerd terwijl de handen gewichten vasthouden. Op Okinawa worden daarvoor speciale vazen gebruikt, “Kami” genaamd, die geleidelijk aan met meer zand gevuld worden naarmate de karateka vordert. Deze vazen zijn ook voorzien van een speciale rand die toelaat de vingers te trainen voor de open hand technieken.

 

Andere conditioneringsoefeningen

Buiten de traditionele “kitae” en Sanchin training worden er nog andere conditioneringsoefeningen uitgevoerd waar soms speciale uitrusting voor gebruikt wordt.

Een daarvan is de “makiwara” : een stootvlak in een harde opstelling waar karatetechnieken op worden uitgevoerd met als doel harding van de natuurlijke wapens. Elke dojo op Okinawa heeft makiwara.

Algemene gewicht training met een focus op spieropbouw en snelkracht is ook een uitstekende aanvulling op de karatetraining.

Nog een andere trainingsvorm gebruikt stootkussens en een bokszak om de nodige stootkracht te ontwikkelen.

Previous
Previous

03. Standen en verplaatsingen